Wat is een Spaar BV

Een Spaar BV is een alternatief voor sparen

Spaar BV alternatief voor sparen

Een Spaar BV is een alternatief voor sparen. De BV die gebruikt wordt om tot een reëlere belastingdruk op spaargeld te komen staat bekend onder diverse namen: Spaargeld BV, Spaar BV, Spaartaks BV, Vermogens BV, Beleggings BV en Spaar BV.

Een Spaar BV is een alternatief voor sparen, een optie waarmee u mogelijk minder belasting over uw vermogen betaalt. Wilt u belastingvrij sparen, dan kan dit alleen tot aan het heffingsvrij vermogen van 50.000 euro (2021) per persoon. Heeft u meer spaargeld dan betaalt u hierover vermogensbelasting. Wanneer u uw spaargeld in een Spaar BV stort gelden er andere belastingregels. Een Spaar BV is feitelijk een simpele BV, waarbinnen het kapitaal in aandelen is verdeeld. De letters BV staan voor Besloten Vennootschap. Als eigenaar van de BV bent u ook eigenaar van de aandelen. Voor de oprichting van een BV moet de notaris een akte opmaken en de BV moet ingeschreven worden in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

Geld inleggen en bijstorten in Spaar BV

Voor het inleggen van spaargeld in de Spaar BV gaat u bij oprichting naar de notaris. Meester Vos stelt de statuten van de Spaar BV zodanig op, dat u op een later moment geld kunt bijstorten. Dit doen we door de BV een hoger geplaatst aandelenkapitaal te geven dan er in eerste instantie daadwerkelijk gestort wordt. Hierdoor kunt u op een later moment extra geld inleggen in de Spaar BV. U hoeft hiervoor niet terug naar de notaris en maakt geen extra notariskosten. Het betekent wel dat, als u schulden maakt in de BV en de BV deze schulden niet kan betalen, u hoofdelijk aansprakelijk bent voor het niet volgestorte hoger geplaatste aandelenkapitaal van de BV. Als u de Spaar BV gebruikt waarvoor deze bedoeld is, namelijk het onderbrengen van spaargeld, loopt u geen enkel risico. Voor een dergelijke Spaar BV is het ondenkbaar dat de schulden de bezittingen van de BV overtreffen en u privé aansprakelijk wordt gesteld. Als u de BV wilt gaan gebruiken om bijvoorbeeld te gaan beleggen met geleend geld, dan raden wij de Spaar BV nadrukkelijk af.

Geld opnemen uit Spaar BV

U kunt op drie manieren geld opnemen uit de Spaar BV:

  • De winst van de Spaar BV kunt u als dividend belast laten uitkeren, bijvoorbeeld jaarlijks. De winst is de rente die de BV ontvangt minus de kosten die in de BV zijn gemaakt. Over de winst betaalt u 15% winstbelasting (2021) plus 26,9% inkomstenbelasting (2021) over de resterende 85%. Haalt u meer dan 245.000 Euro winst in de spaar BV (zeer onwaarschijnlijk en ook niet aan te raden in een spaar BV) dan gelden er andere percentages.
  • Uw inlegde spaargeld kunt u onbelast uit de BV halen, door de BV op te heffen.
  • U kunt uw ingelegde spaargeld ook in gedeeltes opnemen. Een gedeeltelijke belastingvrije terugbetaling kan alleen met behulp van de notaris. De notaris zal het nominale bedrag van ieder geplaatst aandeel statutair verminderen. Hieraan zijn notariskosten verbonden van ongeveer €500,- excl. btw per keer. Het is dus altijd mogelijk een gedeelte van uw ingelegde spaargeld weer belastingvrij uit de BV op te nemen. Maar vanwege de notariskosten zult u dit waarschijnlijk weloverwogen doen.

Is een Spaar BV een geschikte optie voor u? Maak gebruik van onze expertise, bekijk ons aanbod of neem direct contact op met Meester Vos Spaar BV