Wat is de beste timing voor een Spaar BV

U betaalt box 3 belasting over uw vermogen per 1 januari van een jaar. Hoeveel rendement u maakt de rest van het jaar is niet relevant. Dit daadwerkelijke rendement is ook niet belast. Wanneer u uw geld in een BV stopt wordt het werkelijke rendement over de rest van dat jaar wel belast.

Het gunstigst is het dus om zo lang mogelijk na een reeds verlopen peildatum 1 januari het geld in box 3 te houden en zo kort mogelijk voor de volgende peildatum 1 januari in een BV te stoppen.

De ideale datum om geld te storten in een Spaar BV is dus per 31 december van een jaar (bijvoorbeeld 2016) om de vermogensbelasting van het volgende jaar (bijvoorbeeld 2017) te besparen.

Echter banken kunnen traag werken aan het einde van het jaar. Als de bank het geld een dag te laat overboekt, heeft u een heel jaar extra aan vermogensbelasting betaalt. Wij adviseren minimaal een werkweek van te voren het geld al over te boeken.

De BV kunt u het beste al twee maanden van te voren oprichten, zodat u zeker weet dat u op tijd bent en aan alle formele vereisten voldaan is (onder andere de bankrekening moet na de oprichting van de BV nog geopend worden). De (goede) notarissen zitten overigens vol rond 31 december.